Marja Kihlström: Itsensä kohtaaminen ei ole korulause
Me voimme tehdä kovaa tulosta työelämässä ja edetä tiettyyn rajaan asti naamio kasvoillamme, mutta se myös eristää meitä muista ihmisistä. Ennen erästä isoa puhujakeikkaani muutoksen sietämisestä, keikan tilaaja kysyi minulta: ”Miten me voisimme olla enemmän ihmisiä toisillemme? Vastasin, että “Meidän on ensin kohdattava itsemme ja siitä tarjoilen teille maistiaisen."
Elämää voi elää monella tavalla, voi mennä vain eteenpäin taakseen katsomatta. Voi tukahduttaa ja työntää sivuun vaikeat tunteet sekä kipeät kokemukset. Työelämässä voi paahtaa ihan loputtomasti, näennäisen pakon edessä. Tyyppilisiä lieveilmiöitä on muun muassa työuupumus, terveyshuolet, avioerot, pinnalliset ihmissuhteet, epämääräinen tyytymättömyys, levottomuus ja ahdistus, seksuaalinen haluttomuus sekä erilaiset riippuvuudet kuten alkoholismi.
Itsensä kohtaaminen ei ole korulause. Se vaatii raakaa rehellisyyttä katsoa peiliin ja kohdata kaiken sen mitä olemme ja kannamme mukanamme. Avuksi on suositeltavaa ottaa terapeutti edes osaksi matkaa, sillä pintakerroksien alla on luvassa hankalan tuntuisia tunteita, parantumattomia haavoja, epämukavuutta ja asioita, mitä emme todellakaan haluaisi kohdata.
(Valokuvaaja: Inka Soveri)
Moni ajattelee, että eikö nämä ole jokaisen oma asia. Ja he ovatkin aivan oikeassa, mutta vain osittain. Meillä jokaisella on vastuu itsestämme, omasta elämästämme. Työhyvinvoinnin, johtajuuden ja menestyneen liiketoiminnan kannalta sillä on väliä, miten työyhteisö voi. Puheet inhimillisyydestä, tunnetaidoista, haavoittuvaisuudesta, arvojohtajuudesta tai turvallisesta työyhteisöstä eivät integroidu työyhteisön arkeen, jos ihmiset eivät kohtaa itseään. Ja siinä aivan asemassa ovat johtajat ja esimiehet.
Se miten meitä johdetaan, mahdollistaa tai uhkaa ihmisenä olemista toisillemme, todellista kohtaamista. Voiko teidän työyhteisössä olla oma itsensä? Elämme kaikki työelämässä suurta muutosta teknologian kehittyessä AI etunenässä, mikä pakottaa meidät sietämään epävarmuutta. Samalla muutos testaa osaammeko olla ihmisiä toisillemme.
Artikkelin on kirjoittanut seksuaaliterapeutti Marja Kihlström. Marja vie jokaisen syvälle omaan mieleen ja palauttaa sieltä näkemään, miten kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva työntekijä on muutoksen ytimessä. Hän puhuu suoraan oikeilla nimillä, koskettaa, naurattaa ja haastaa jokaisen kuuntelijan läpi ennakkoluulojen. Kun ihmiset voivat hyvin, työyhteisö voi hyvin.