Markku Wilenius

Tulevaisuus ei kehity tasaisesti. Meitä ravistaa energian ja materiaalien vallankumous, teknologian murros ja monet muut tekijät.

Valokuvaaja: Juho Kuva

Tulevaisuudentutkimuksen professori

Markku Wilenius

Arvostettu tulevaisuudentutkija - loistava puhuja

Professori, valtiotieteiden tohtori Markku Wilenius on yksi alansa pioneereista, omaten yli 20 vuoden kokemuksen tulevaisuudentutkimuksen parissa. Wilenius on tutkinut mm. teknologian, talouden, ruoan, kulttuurin, ilmaston, koulutuksen, median, alueellisen kehityksen, kaupunkien ja Euroopan tulevaisuuteen liittyviä teemoja. Tulevaisuustutkija Markku Wilenius on nimetty Unesco-professoriksi Learning Society and Futures of Education -teemalla.

Akateemisen uran lisäksi hänen on toiminut myös kansainvälisen bisneksen johtopaikoilla, johtaen maailman suurimman yksityisen vakuutusjätin saksalaisen Allianzin strategista tutkimus- ja kehitystoimintaa. Hän on jo pitkään toiminut Euroopan komission asiantuntijana. Hän on maailman arvostetuimman NGO:n Rooman klubin jäsen.

Suomessa hän mm. toimii kahden merkittävän innovaatioita ja tutkimusta tukevan säätiön puheenjohtajana. Hän on tehnyt yhteistyöstä lukuisten valtiollisten toimijoiden kanssa ja työskennellyt lähes kaikkien Suomen tärkeimpien yritysten parissa. Hän myös työskennellyt monen start-upin kanssa.

Markun näkemys tulevaisuuden mahdollisuuksista kumpuaa hänen ainutlaatuisesta tutkimuksestaan yhteiskunnan kehityksen pitkistä sykleistä. Sen mukaan olemme nyt siirtymässä viidennestä kuudenteen aaltoon, jossa taloutta, teknologiaa mutta myös kulttuuria ohjaa ennen kaikkea pyrkimys käyttää resurssejamme nykyistä huomattavasti tehokkaammin. Tämä luo paitsi mahdollisuuksia niin myös monenlaisia haasteita ja riskejä eri toimijoille. Kyseessä ei ole pelkkä teknologinen muutos, vaan myös syvällisesti yhteiskuntaa ja ihmisiä ravisteleva suunnanmuutos.

Niinpä murroksen ytimessä Wileniuksen mukaan ei olekaan teknologia vaan ihminen. Organisaatiomme kipuilevat, koska niitä pääosin johdetaan edelleen teollisen aikakauden menetelmin. Mahdollisuuksia ei osata käyttää koska teknologia ja sitä tukevat rakenteet ovat vanhanaikaisia. Meidän on aktivoiduttava ja uudistettava toimintamme.

Suunnanmuutoksen ytimessä on tarve luoda ihmisten arvoja tukevia älykkäitä ratkaisuja, jotka lisäävät ympäristömme elinvoimaa eivätkä tuhoa sitä. Jokaisen yrityksen on asetettava missionsa sellaiselle tasolle, jossa yrityksen hyvän lisäksi toteutuu yhteiskunnallinen hyvä. Samoin esimerkiksi kaupunkimme keskustat uudelleenrakennettava ihmisten eikä autojen ehdoilla.

Wileniuksen viimeaikaiset tutkimukset ovat koskeneet mm.

  • Oppimisen mahdollisuuksia
  • Menestyvien organisaatioiden toimintamalleja
  • Kaupunkien uudistumiskykyä
  • Biotalouden uusia mahdollisuuksia
  • Yhteiskunnallisen kehityksen epäjatkumoita
  • Katastrofaalisten eko-sosiaalisten ongelmien hallintaa

Markku on äskettäin julkaissut kansainvälisen kirjan "Patterns of the Future. Understanding the Next Wave of Global Change" (World Scientific). Hänen seuraava kansainvälinen kirjansa tulee käsittelemään työn tulevaisuutta. Suomeksi Markku on julkaissut viimeksi palkitun "Tulevaisuuskirja. Metodi seuraavan aikakauden ymmärtämiseen".

Puhujana Markku tunnetaan karismaattisena ja varmana esiintyjänä, joka inspiroi kuulijaansa värikkäillä kalvoillaan, sekä vuosien saatossa harjaantuneella innovatiivisella esiintymistekniikallaan. Hän on erittäin arvostettu ja kysytty puhuja niin suurilla konferensseilla ja messuilla kuin myös pienryhmäkeskustelujen vetäjänä. Suositun esiintyjän hänestä tekee kirjavan kokemuksensa ja ammattitaitonsa lisäksi myös hänen asiantuntemuksensa ajankohtaisuus suhteessa nykypäivän keskeisimpiin ongelmiin.

Video

Pressikuvat

Markku Wilenius

Markku Wilenius

Tulevaisuudentutkija

Valokuvaaja: Juho Kuva

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2