Pekka Ahola
Valokuvaaja: Tiia Tahvanainen Photography

Pekka Ahola

Psykologinen turvallisuus ja empatia työyhteisössä

Pekka Ahola on valovoimainen puhuja, joka tuo näkökulmaa työyhteisön toimien merkityksestä avoimen, turvallisen ilmapiirin luomisessa.

Pekka Aholan jalka alkoi läpsyä lenkkipolulla vuonna 2016, ja käsialakin meni jotenkin pieneksi. Tähän saakka fysioterapeutti oli saanut hoidettua kehon kuntoon, mutta nyt kyseessä oli jotain outoa. Pekka kertoi asiasta avoimesti töissä esimiehelleen, joka totesi, että selvitetään nyt kunnolla mikä miehessä on vikana.

Vastaus saatiin seuraavana vuonna kun Parkinsonin tauti hiipi mukaan tavallisen perheenisän elämään. Elämä muuttui, mutta insinööri päätti suhtautua asioihin uudessa elämäntilanteessakin itselleen luontaisesti: ratkaisukeskeisesti. Sohvalle jääminen auttaisi kaikkein vähiten häntä itseään, Pekka ajatteli tuolloin. Turha oli myöskään hävetä sairautta, jolle ei mitään mahda. Siksi hän päätti alusta alkaen puhua tilanteestaan avoimesti.

Kun sairaus diagnosoitiin, Pekka Ahola oli työskennellyt yli 10 vuotta asiantuntijana samassa ympäristöteknisessä suunnittelutoimistossa mm. projektipäällikkönä ja turvallisuuskoordinaattorina. Työkyvyn muuttuessa, oli helpotus huomata ettei työnantaja kääntänyt selkäänsä. Vertaisryhmissä hän oli saanut kuulla, ettei kaikki ole yhtä onnekkaita. Pekka huomasi ilokseen, että yhden työntekijän sairastuminen vaikutti koko työyhteisöön – myönteisesti. Työpaikalla huomattiin, että kaveria ei jätetä.

Vuonna 2021 Pekka päätti perustaa oman yrityksen, koska koki, että hänellä on vielä paljon annettavaa. Työelämä oli alkanut näyttää erilaiselta sairastuneen ihmisen silmin. Aluksi häntä usein ärsyttivät ihmisten valitukset mitättömän kuuloisista ongelmista. Vähitellen hän kuitenkin oivalsi, että valitusten taustalla saattoi olla monenlaisia huolia. Asiat eivät aina olleet sellaisia kuin ne työkaverin silmiin näyttivät. Hän tajusi, miten moni sinnitteli töissä jonkinlaisen taakan tai rajoitteen kanssa – oli se sitten Parkinsonin tauti, työuupumus, nivelrikko tai läheisen sairaus. Tällaiset ihmiset eivät olleet työkyvyttömiä, vaikkeivat joka päivä olekaan parhaimmillaan. Jos heidät jätetään yksin, he saattavat ajautua työelämän ulkopuolelle. Oikein tuettuna he voivat olla työyhteisöilleen entistä tärkeämpiä voimavaroja.

Puheenvuoroissaan Pekka Ahola kertoo omien kokemustensa ja tutkimustiedon valossa siitä, miten psykologinen turvallisuus ja empatia toimivat työyhteisössä käytännön tasolla, ja miten suuri merkitys sekä esihenkilöiden yrityksen johdon että työkavereiden toimilla on kaikille turvallisen työyhteisön luomisessa. Pekka puhuu vakavista asioista paitsi itseään myös huumoria säästelemättä. Koska kyllä tästäkin selvitään, eikö vain?

Kaikkiin puheenvuoroihin sisältyy kevyt räätälöinti.

Aiheet esimerkiksi

  • Työyhteisö ja yhteisöllisyys – merkitys yksilölle ja yhteisölle
  • Avoimuus työyhteisössä – kokemus avoimuudesta ja kriisistä
  • Psykologinen turvallisuus ja empatia – työyhteisön tuki
  • Motivointi ja positiivisuus – romahdus ja nousu
  • Erilaisuus, ennakkoluulot, kohtaamiset – miten kohtaat ihmiset
  • Yrittäminen – sairaudesta huolimatta mahdollista

Pressikuvat

Pekka Ahola

Pekka Ahola

Insinööri with a twist

Valokuvaaja: Tiia Tahvanainen Photography

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2