Saara Cantell

Saara Cantell

Kenen tarina ansaitsee tulla kuulluksi?

Saara Cantell on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, taiteen tohtori ja kolmen lapsen äiti. Cantell on ohjannut lukuisia lyhytelokuvia, lastentelevisiosarjoja (Vasikantanssi, 2003, Rajametsän tarinoita 2005) sekä kahdeksan pitkää näytelmäelokuvaa: Unna ja Nuuk, 2006, Kohtaamisia, 2010, Tähtitaivas talon yllä, 2012, Ainoat oikeat, 2013 ja Onneli ja Anneli, 2014, Onnelin ja Annelin talvi, 2015, Tulen morsian, 2016. Hänen tuorein elokuvansa, Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen, tulee elokuvateattereihin tammikuussa 2017.

Saara Cantellin elokuvat ovat keränneet palkintoja lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla. Saara itse on valittu sekä vuoden ohjaajaksi että palkittu elokuvataiteen valtionpalkinnolla yhdessä kuvaaja Marita Hällforsin kanssa. Vuonna 2015 Women in Film and Television Wift Finland ry valitsi Saara Cantellin kunniajäsenekseen.

Saara ei ole pelännyt osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun; hänen Ylen Kultakuumeeseen tekemänsä radiokolumnit ja julkisesti kannanottonsa mm. tasa-arvokysymyksiin ja elokuvakritiikkiin ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Ohjaustöiden ohella Cantellilla on tekeillä kirja elokuvanäyttelemisestä.

Saara laittaa itsensä ja persoonansa luennoitsijana peliin. Hän on mielellään provokatiivinenkin, mutta aina huumorin ja itseironian kautta. Aiheitaan Saara käsittelee henkilökohtaista kokemusta ja konkreettisia esimerkkejä hyödyntäen, mutta myös yhdistäen ennakkoluulottomasti tieteellistä tutkimusta ja poikkitaiteellisia metodeja. Hänellä on laaja yleissivistys, ja taiteenlajeista elokuvan ohella erityisesti kaunokirjallisuus on Saaran sydäntä lähellä. Elokuviensa ennakkosuunnittelun myötä hän on myös perehtynyt historian eri aikakausiin ja tapoihin.

Saaran elokuvissa toistuvia teemoja ovat, lajityypistä riippumatta, kysymykset valinnasta ja vastuusta sekä oman identiteetin löytämisestä. Kohtaamisia-elokuvassa seitsemän eri-ikäisen ja eri kulttuuritaustoistakin tulevan naisen tarinat risteävät keskenään, Tähtitaivas talon yllä taas kertoo yhdessä ja samassa talossa eri vuosikymmenillä elävien kolmen sukupolven naisten elämänvalinnoista. Romanttinen komedia Ainoat oikeat nosti rakkauteen liittyvien valintojen ohella keskiöön naisten välisen ystävyyden. 1660-luvulle sijoittuva Tulen morsian käsittelee historiallisesti tosipohjaisten Ahvenanmaan noitavainojen ohella nuoren naisen seksuaalista heräämistä sekä syyllisyyden ja sovituksen teemoja. Lastenelokuvissaan Saara Cantell on tutkinut kulttuurien kohtaamista kivikaudella (Unna ja Nuuk) sekä siirtänyt valkokankaalle Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjojen maagisen realismin.

Elokuvaohjaajana Saara on tunnettu erityisesti vahvana henkilöohjaajana sekä hierarkioita rikkovana, lämpimänä ja innostavana ryhmänjohtajana. Elokuvanteon prosessin analysoinnin avulla hän pystyy avaamaan johtamiseen ja ihmislähtöiseen tiimityöskentelyyn liittyviä haasteita laajemminkin.

Saara Cantell

Saara Cantell

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2