Timo Tyrväinen
Ilmastonmuutos ja uusi teknologia: maailmantalouden murros ja Suomi
Climate Leadership Coalitionin pääekonomisti, valtiotieteen tohtori Timo Tyrväinen on yksi suomalaisen ekonomistikunnan arvostetuimmista edustajista.
Arvostuksen takana on paitsi laaja-alainen huippuasiantuntemus, myös rohkeus kannanottoihin ja mukaansatempaava esiintyminen. Aktian pääekonomistina Tyrväinen toimi 1998-2014 ja senior advisorina 2014-2016. Kun Taloussanomat julkisti 2005 lukijaäänestyksen "Kuka on suomalaisen talouskeskustelun moottori?" tulokset, se otsikoi Tyrväistä koskevan juttunsa "Valtakunnan ekonomisti".
Viime vuosina Timo Tyrväinen on keskittynyt ilmastonmuutoksen ja sen hillitsemisen talousvaikutusten selvittämiseen. Kun poliitikkojen päättäväisyys on hidasta ja horjuvaa, ajurin roolissa ovat olleet yritykset ja kaupungit (sekä USAssa osavaltiot).
Tyrväinen otti näkyvän roolin, kun Financial Stability Board (FSB) lanseerasi 2016 ns. TCFD-raportointikehikon. FSB kehotti finanssialan toimijoita vaatimaan yrityksiltä vastauksen kahteen kysymykseen. Ensinnäkin, kuinka yritys ottaa strategiassaan huomioon sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset että ilmastopolitiikan kiristymisen seuraukset. Toiseksi, kuinka yrityksen strategiassa eritellään edellä mainituista tekijöistä avautuvia mahdollisuuksia. CLC:n pääekonomistina Tyrväinen on ollut jalkauttamassa tätä ajattelua yrityksiin. Kun TCFD oli vapaaehtoisuuteen perustuva suositus, sen jälkikasvuna ISSB on laatinut ilmastovastuullisuutta koskevat velvoittavat raportointikäytännöt, joiden implementointi alkaa 2024 suurista yrityksistä ja laajenee vähitellen myös pienempiin yrityksiin.
Tyrväisen ekonomistiura alkoi 1975 Suomen Pankissa. OECDssa, Pariisissa, hän työskenteli 1982-1983 ja 1993-1994. Vuonna 1989 hän vieraili tutkijana London School of Economics'issa, Centre for Labour Economics -tutkimuslaitoksessa. Vuosina 1997-1998 Tyrväinen työskenteli vierailevana tutkijana Madridissa, Espanjan keskuspankissa.
Väitöskirjassaan 1995 Tyrväinen toi verokiilan käsitteen suomalaiseen talouskeskusteluun osoittaessaan, että korkea verokiila ruokkii korkeampaa työttömyyttä. Samaa kysymystä hän tutki kansainvälisessä kontekstissa OECDn toimeksiannosta. Viesti meni läpi sekä meillä että muissa EU-maissa – komissio mukaan lukien.
Timo Tyrväinen oli 2000-2015 European Council of Economists (Conference Board) -ryhmän jäsen ja puheenjohtaja 2003-2005. Suomen Taloustieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja hän oli 2009-2010. Aktian pääekonomistina toimiessaan Tyrväinen oli GIC:n (Global Interdependence Center) ja amerikkalaisekonomistien yhdistyksen, NABE:n (National Association for Business Economics), jäsen. Hän oli Suomen Kansallisoopperan ystävien yhdistyksen, ProOperan, puheenjohtaja 2007-2013. Lauluntekijän ominaisuudessa Tyrväinen oli TEOSTOn hallituksen jäsen 2010-2013. TEOSTO-rahaston johtokunnan puheenjohtajana hän toimi 2013-2014. Taidemaalari Anita Snellmanin Säätiön hallituksessa Tyrväinen on toiminut vuodesta 2000 lähtien. Vuodesta 2016 lähtien Tyrväinen on ollut Myrskyvaroitus-StormWarning –yhdistyksen puheenjohtaja.
Vuonna 2016 Timo Tyrväiselle luovutettiin ensimmäisenä suomalaisena amerikkalainen Certified Business Economist - sertifikaatti. Sen on kehittänyt ja sitä hallinnoi amerikkalaisekonomistien yhdistys National Association for Business Economics (NABE). Sertifikaatin myöntäminen perustuu laajaan koulutusta, kokemusta ja käytännön työssä osoitettua ekonomistiosaamista koskevaan vertaisarvioon.
Aiheet esimerkiksi
- Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka: tilannekatsaus
- Ilmastomuutos ja teknologian kehitys
- Ilmastonmuutos, talous ja hyvinvointi: onko meillä toivoa?
- Ilmastonmuutos, eriarvoisuus ja globaali köyhyys
- Millainen on kansalaisten rooli ilmasto-ongelman ratkaisemisessa?
- Ratkaiseeko rahoitussektori ilmaston kohtalon?
- Finanssimarkkinoiden uusi rooli: mikä on TCFD ja miten se yrityksiin vaikuttaa?
- Miksi ja miten yritysten tulee valmistautua TCFD:n roolin kasvuun?
- Millaista on kysyntävetoinen ilmastopolitiikka?