Uutiskirje Toukokuu 2025
Tilaa puhuja kasvatus- ja opetusteemaan
Tässä uutiskirjeessä esittelemme asiantuntevia puhujia, joiden puheenvuorot syventyvät kasvatuksen ja opetuksen teemoihin – sekä esimerkiksi aivoystävälliseen oppimiseen, vanhemmuuteen ja yhteisöllisyyteen. Puheenvuorot tuovat uusia näkökulmia kasvatustyöhön ja arjen kohtaamisiin, vahvistavat ammatillista identiteettiä ja rakentavat yhteistä ymmärrystä – juuri siellä, missä oppiminen ja kasvu tapahtuvat.
Puhuja spotlight
Löydä puhujat, jotka tekevät vaikutuksen. Kevään Puhuja spotlight nostaa valokeilaan Ronnyn, Kertin, Mervin ja Camillan.
Kasvatuksella hyveet ja halut hallintaan – Keijo Tahkokallio
Lapset syntyvät kaikkina aikoina samanlaisina, haluavina olentoina. Psykologiassa puhutaan mielihyväperiaatteesta, joka tarkoittaa, että etsimme mielihyvää, kuten makeaa, mukavaa, läheisyyttä ja suojaa ja yritämme välttää kaikkea, mikä tuottaa epämiellyttäviä tuntemuksia kuten ponnistelua ja loukkaantumisen (henkisen tai ruumiillisen) vaaraa. Näistä lähtökohdista Aristoteles tuli noin 2350 vuotta sitten johtopäätökseen, että kasvatuksen tehtävänä on kohtuullistaa lapsen halut ja totuttaa hänet toimimaan hyveen mukaan. Toisin sanoen, kun lapsi oppii sietämään odottamista, hän saa suuremman onnen kuin pikavoittoja keräämällä. Vastaavasti, kun lapsi vapautuu luopumisen pelosta, hän tulee kykeneväksi antamaan omastaan toisille.
Johda naurulla, älä työnnä narulla
Sä naurat liikaa, naurat liian kovaa, ei johtaja naura noin… Onko sinullakin esimerkkejä siitä, että nauruasi on kritisoitu? Kaikilla ei ole hyviä kokemuksia naurusta, mikä vaikuttaa siihen, että se herättää kielteisiä tunteita. Joitakin nauru ärsyttää ja heillä on tarve hiljentää nauru työpaikoilla. Nauruun liittyy paljon tunteita ja uskomuksia. Sanoohan sen jo vanha sananlaskukin: mies voi tulla räkänokastakin, mutta ei tyhjännaurajasta. Meillä on vahvoja uskomuksia siitä, mikä on uskottavaa ja millainen ”oikean johtajan” pitää olla.