Tulevaisuuden ennakoinnin merkittävin työkalu on mielikuvitus.
Kirjailija, futuristi
Perttu Pölönen
Euroopan lupaavimman 35 innovaattorin joukkoon valittu visionääri
Speakersforum All Stars - Puhuja
Perttu Pölönen on futuristi, keksijä ja tietokirjailija. Hän on keksinyt musiikinteorian opiskelua helpottavan Sävelkello-keksinnön, voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun, opiskellut tulevaisuuden teknologioita Piilaaksossa, perustanut koulutusalan yrityksen Myanmariin ja kirjoittanut kirjat Tulevaisuuden lukujärjestys ja Tulevaisuuden identiteetit. Vuonna 2018 MIT Tech Review nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa.
Perttu Pölönen on innostava puhuja, joka valaa uskoa tulevaisuuteen. Hän puhuu monipuolisesti tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista – tulevaisuuden työelämästä, inhimillisestä vallankumouksesta, uudesta normaalista, informaatioteknologioista, disruptiosta, koulutuksesta ja vastuullisuudesta. Perttu on saanut erinomaista palautetta kyvystään herätellä ja ravistella yleisöään ajattelemaan isommin.
Pertun puheenvuorot:
TEEMA 1: Elinikäinen oppiminen – osaatko olla aloittelija?
Osaamista pitää päivittää kuin puhelinta ja kehityksen perässä pysyminen edellyttää jatkuvaa uudistumista. Tarvitsemme kykyä palata takaisin aloittelijan rooliin, uudestaan ja uudestaan. Sanoilla aloittelija tai amatööri ei kuitenkaan pitäisi olla negatiivista kaikua, sillä taito katsoa ympärille tuorein silmin kuin näkisi tutut asiat ensimmäistä kertaa on arvokas. Asiantuntijuus voi käydä raskaaksi, mutta aloittelijalla on vapaus. Voiko aikuinenkin siis olla aloittelija? Miten opitaan pois vanhasta, jotta jotain uutta voi syntyä? Osaatko olla aloittelija?
Otsikoita:
• Elinikäinen oppiminen – osaatko olla aloittelija?
• Edelläkävijät ovat aloittelijoita
• Saako asiantuntija olla aloittelija?
• Miten löytää motivaatio aloittaa uudestaan?
TEEMA 2: Tulevaisuuden taidot ja identiteetit
Jos sinut lähetettäisi takaisin koulun penkille, mitä toivoisit, että sinulle opetettaisiin? Minkä taitojen uskot korostuvan tulevaisuudessa? Perttu kertoo, mihin meidän jokaisen olisi hyvä keskittyä enemmän jo nyt ja esittelee taitotittelit, sanat, joilla omaa osaamista voisi kuvailla perinteistä työnimikettä vivahteikkaammin. Oletko kenties kirkastaja, mahdollistaja, innostaja, kiteyttäjä, tukija, joustavoittaja, yhdistäjä tai jotain muuta?
Otsikoita:
• Tulevaisuuden taidot
• Tulevaisuuden lukujärjestys
• Kirkastaja, mahdollistaja, innostaja, kiteyttäjä… Kuka sinä olet?
• Millainen osaaminen korostuu tulevaisuudessa?
TEEMA 3: Työelämän murros
Työelämä pirstaloituu, keikkatyöläisyys yleistyy ja mikroyrittäjyys lisääntyy. Minkälainen osaaminen auttaa tulevaisuudessa? Kannattaako keskittyä yhteen asiaan vai tehdä kaikenlaista? Perttu maalaa puheenvuorossaan isoa kuvaa työn tulevaisuudesta ja puhuu muun muassa ihmisen ja koneen yhteistyöstä, inhimillisistä taidoista, uusista koulutusmahdollisuuksista, asiantuntijuuden muuttumisesta ja sukupolvien välisestä dialogista. Tulemmeko näkemään inhimillisen vallankumouksen?
Otsikoita:
• Työelämän inhimillinen vallankumous
• Koulutus ei meitä pelasta, vaan osaaminen
• Ihmisen ja koneen yhteistyö
• Millaista on tulevaisuuden työ?
TEEMA 4: Muutos
Mikä estää meitä kokeilemasta tai tekemästä jotain uutta? Esimerkiksi uskalluksen puute, vakiintuneet tottumukset, riskinottokyvyn tai mielikuvituksen puute, opittu avuttomuus vai jotain muuta? Mitä muutosjarruja meillä on? Muutos vaatii optimismia, rohkeaa uudistumista ja toisinaan jopa alkuperäisen liiketoimintamallin kyseenalaistamista. Monet innovaatiot ovat lähteneet liikkeelle umpikujista. Pessimistit vaikuttavat ehkä fiksuilta, mutta optimistit oppivat.
Otsikoita:
• 10 oppituntia muutoksesta
• Älä anna hyvän kriisin mennä hukkaan
• Teknologia on helppoa ja ihmiset vaikeita. Mistä löytyy uskallus kokeilla uutta?
• Maailmasta pitää tehdä parempi paikka, ei tehokkaampi
TEEMA 5: Vastuullisuus
Meidän tulisi tehdä asioita, joista isovanhemmat olisivat ylpeitä ja lastenlapset kiitollisia. Kestävä elämä vaatii ajattelutavan päivittämistä: omistamisen merkitys tulee muuttumaan ja se luo mahdollisuuden myös uudelle liiketoiminnalle. Mitä Z-sukupolvi haluaa ja mistä asiakkaat maksavat nyt ja tulevaisuudessa? Miten tehdään muutos vastuullisempaan suuntaan? Toisaalta, muutos ei ole itseisarvo. Näemmekö, mitä ongelmia uudet ratkaisut tuovat, osaammeko katsoa tarpeeksi kauas? Mistä tunnistaa aidosti kestävän vaihtoehdon?
Otsikoita:
• Vastuullisuus – kilpailuedusta välttämättömyydeksi
• Kestävä elämä
• Sanoista tekoihin – on liian myöhäistä olla pessimisti
• Millaisen tulevaisuuden me haluamme?
TEEMA 6: Disruptiivinen innovaatio
Tulevaisuuden ajatellaan usein olevan nykyhetken ehostettu versio – se mitä meillä on nyt on tulevaisuudessa vain parempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa. Entä jos tulevaisuus on jotain ihan muuta? Disruption ajatus lähtee siitä, että maailmaa ei muuteta taistelemalla nykyistä ratkaisua vastaan, vaan luomalla vaihtoehto, joka saa nykyisen ratkaisun näyttämään tarpeettomalta. Informaatioteknologiat, alustatalous ja globaali verkottunut maailma ovat luoneet valtavat mahdollisuudet uusille toimijoille ja nyt tarvitaan mielikuvitusta, jotta osataan nähdä, mistä muutos todella tulee ja kuka on kilpailija. Vaikka kriisi voi tuhota paljon, se voi luoda tilalle vielä enemmän.
Otsikoita:
• Disruptio ja bisneksen uudet pelisäännöt
• Mielikuvituksen rajat eivät ole maailman rajat
• Älä ole ensimmäinen, vaan nopea kakkonen… ei hidas vitonen!
• Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista
TEEMA 7: Kohtaamisten tulevaisuus
Miksi potilaat kertoivat oireistaan rehellisemmin sairaalarobotille kuin ihmislääkärille? Miksi sodasta palanneet sotilaat valitsivat mieluummin anonyymin koneen kuin ihmisen, jolle kertoa kokemuksistaan? Mikä on kohtaamisten merkitys? Etätyö vei elämästä kolmiulotteisuuden. Olemme kyllästyneet somen kiiltokuviin ja käsikirjoitettuun sisältöön. Tarve aitoudelle kasvaa tulevaisuudessa ja haluamme jotain autenttista. Tuputtaminen ei toimi ja myyjien kikkakolmoset tunnistetaan jo kaukaa. Miten saavuttaa ihminen 2020-luvulla niin, että hän kuuntelee? Mitä sellaista sinulla on, mitä ei saa Googlelta tai ChatGPT:ltä?
Otsikoita:
• Kohtaamisten tulevaisuus
• Mitä sellaista sinulla on, mitä ei saa Googlelta?
• Miten tavoittaa ihminen 2020-luvulla niin, että hän kuuntelee?
• Vaikuttava vuorovaikutus
TEEMA 8: Eksponentiaaliset teknologiat
2020-luvulla on yleissivistävää tietää perusasiat eksponentiaalisesti kehittyvistä teknologioista. Tekoäly, robotiikka, nanoteknologia, virtuaalitodellisuus, 3D-printterit, kvanttitietokoneet, lohkoketju ja digitaalinen biologia tulevat muuttamaan arkeamme enemmän kuin ehkä osaamme kuvitella. Viimeistään korona-virus opetti jokaiselle, miltä eksponentiaalinen kasvu tuntuu – nyt meidän tulisi ymmärtää samanlainen kehitys teknologioissa ja soveltaa tätä ajattelua tulevaisuuden ennakointiin. Mitä näiltä teknologioilta voidaan odottaa tulevaisuudessa, mikä on mahdollista jo nyt – ja mikä kohta?
Otsikoita:
• Informaatioteknologiat ja eksponentiaalinen kasvu
• Teknologian ja ihmisen suhde
• Voiko tulevaisuutta ennustaa?
• Etukäteen pelottaa, jälkeenpäin naurattaa. Miltä maailma näyttää 10 vuoden päästä?

Speakersforumin laatuvarmistetut valmentajat
Puhuja kuuluu Speakersforumin laatuvarmistettujen valmentajien joukkoon. Hänen sekä monen muun luennoitsijan teemoista löytyy lukuisia valmiita valmennuskokonaisuuksia, joista autamme konseptoimaan teille parhaiten sopivan valmennuskokonaisuuden.
Speakersforumin valmennukset perustuvat viimeisimpiin tutkimuksiin vaikuttavuudesta ja ne nojaavat aina organisaationne tavoitteisiin, strategiaan ja arvoihin. Tuloksellisuus varmistetaan kytkemällä valmennuksen suunnittelu, toteutus ja toiminnan arviointi mm. jatkuvan parantamisen PDCA-kehään - Plan (suunnittele), Do (toteuta), Check (tarkista), Act (Toimi). Asiakkaalle nimetty vastuuvalmentaja rakentaa muutosbuusterin kanssa juuri teille sopivan kokonaisuuden ja varmistaa ohjelman pedagogisen toimivuuden ja parhaiten soveltuvat sekä oivalluttavat fasilitointikeinot. Valmennukset ovat toteuttavissa sekä lähi- että etätoteutuksina.
Speakersforumin valmennuksiin kuuluu aina asiakkaalle nimetty vastuuvalmentaja, joka rakentaa yhdessä teidän ja puhujavalmentajan kanssa teille räätälöidyn kokonaisuuden ja varmistaa ohjelman pedagogisen toimivuuden ja parhaiten soveltuvat sekä oivalluttavat fasilitointikeinot. Vastuuvalmentajina toimivat yli 30v valmennusalalla työskennelleet Maarika Maury ja Jaana Tuomila.