Kirjoittanut Vuoden Puhuja 2019 Marjo Rantanen
Uuden tunnelman syksy haastaa yritykset toimimaan
Yritykset ovat heräämässä hyvin erilaiseen syksyyn. Kevät on tarjoillut ensimmäistä kertaa todellisen nuorallakävelyn maratonin – moni on taiteillut kaikin voimin kaaoksen tuoman epävarmuuden ja toisaalta luovuuden välimaastossa. Mukana maratonissa on ollut paitsi kaikki omaan työhön liittyvä, myös oman perheen, ystävien ja läheisten tunnelmat ja heihin liittyvät huolet. Toisin sanoen ennätysmäärä lankoja ollut pidettävänä käsissä. Olosuhteet mennä eteenpäin eivät olisi voineet olla haastavammat.
Nyt, pitkän tauon jälkeen työyhteisöt ovat varovasti aloittaneet uuden ajanjakson, ja keränneet ajatuksia: miten tästä eteenpäin?
Elämää eletään eteenpäin, mutta ymmärretään taaksepäin
Uuteen tapaan tehdä töitä on hypätty ilman sen enempää valmistautumista tai harjoittelua. Tällainen muutoksen pilotointi on jo kriisi itsessään. Henkilöstölle muutos on tarkoittanut ehkä uusia tapoja tavata virtuaalisesti kollegoja ja asiakkaita, mutta myös mahdollisuutta löytää omia moniosaajan kyvykkyyksiä työtehtävien vaihtuessa. Parhaimmillaan uusiin saappaisiin on pitänyt hypätä yön yli. Tämä kaikki on testannut paitsi paineensietokykyämme, myös kykyä palautua nopeasti epävarmuuden keskellä. Kevät on ollut hyvää aikaa harjoitella omia tunnelmajohtamisen taitoja paineen alla.
Yksi on kuitenkin varmaa. Koska elämme elämää eteenpäin, ja siihen liittyvä ymmärrys syntyy vasta jälkeenpäin, kokonaiskuvan rakentamiselle on varattava oma paikkansa. Syksy on monelle työyhteisölle yhteenvedon aikaa: mitä kaikkea tapahtui, miten siitä selvisimme, mitä meidän pitää jatkossa kehittää? Mikä auttoi meitä onnistumaan näin hyvin? Mitä ihmiset kaipaavat ja janoavat juuri nyt?
Never waste a good crisis – älä hukkaa voimaantumisen paikkaa
Kriisin ja pitkän erillään olon jälkeen yrityksillä on selvä toive: haluamme lisätä entisestään ihmisten hyvinvointia – niin omien työntekijöiden, johtajien kuin asiakkaidenkin. Uutta rakennettaessa halutaan olla avuksi ja palvella myös muita, niin livenä kuin somessa. Jälleenrakennuksessa autetaan kaveria yli toimialojen. Tiimeissä toivotaan, että pääsisi taas juttelemaan ja nauramaan kaverin yksinkertaisemmillekin puujalkavitseille kahvihuoneessa. Tuoreen kahvin tuoksua ja raikuvan naurun tunnelmaa kun ei voita mikään. Olisi kiva, jos tiimi tekisi yhdessä jotain inspiroivaa ja omiin vahvuuksiin liittyvää. Ja uusi työkaveri olisi mukava nähdä ihan livenä – onko hän sellainen persoona kuin Teamsin kautta välittyy?
Moni on harkinnut tapahtumien ja kokoontumisten siirtämistä ensi syksyyn. Varmuuden vuoksi. Mutta elämme aikaa, jolloin juuri nyt tarvitsemme kohtaamisten ja hyvän tunnelman synnyttämää energiaa. Vuosi on pitkä aika vain odottaa kädet hiessä, että vanha aika palaisi. Sen sijaan on suurta ketteryyttä muotoilla tapahtumat uudella ajatuksella, niin ettei tunnelmasta eikä turvallisuudesta tarvitse tinkiä. Erilaiset hybriditapahtumat ovat näyttäneet iloista suuntaa: osa voi osallistua etänä, ja osa pääsee vaikka juhlasaliin istumaan omalle penkille, vierustoverin hymyillessä parin metrin päässä. Nyt, jos koskaan testataan meidän suomalaisten todellista innovaatiokykyä mennä eteenpäin, sopivien seremoniamestareiden innostamina.
Tarvitsemme tsemppihenkeä ja voimaannuttavaa puhetta. Tarvitsemme yhteisön sisua ja positiivisuutta, jotta näemme vieläkin selvemmin mitä juuri tapahtui, ja mihin meidän kannattaa suunnata seuraavaksi. Jokaisen oma tarina luo tulevaan uutta näkökulmaa. Tarvitsemme juuri sinua, tulevaisuuden tunnelmajohtajaa.
Valmentajan vinkit kriisin jälkeiselle tunnelmajohtajalle:
1. Tunnista omat ja tiimin vahvuudet, hae voimaa kehittämällä näitä
2. Kehitä toimintamalleja entistä ketterämmiksi ja asiakasta palvelevaksi
3. Johda tunnelmaa ja valmenna ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta
4. Pidä fokus mahdollisuuksissa ja kasvun paikoissa
5. Luo elämää ja pieniä arkisia asioita arvostavaa kulttuuria
6. Puhu ihmisten ja tsemppihengen merkityksestä – ilman toisiamme emme pärjää.
Marjo Rantanen on Speakersforumin palkittu Vuoden Puhuja 2019. Hän on erikoistunut tunnelmamuotoiluun ja tunnelmajohtamiseen. Marjo kiertää ympäri Suomea valmentamassa ja liekittämässä työyhteisöjä, tiimejä ja esimiehiä uuteen aikaan. Marjo kirjoittaa juuri kolmatta kirjaansa, joka käsittelee miten johtaa tunnelmaa ketterämmin muutoksessa?