Haastattelussa Markus Mustelin – “Rohkeus ei ole pelon tunteen puutetta vaan sitä, että on motivaatiota pyrkiä kohti pelon tunteen ylitystä”

(Kuva: Wilhelm Öhman)

Miten tiivistäisit lyhyesti puheenvuorosi eri teemat?

Puheenvuoroni teemat perustuvat sekä lukuisten ekstreme-projektien kokemuksiin että parinkymmenen vuoden ajan havaintoihini yritysjohtajana. Teemat ovat tuttuja koska organisaatioiden ja työyhteisöjen haasteet ovat yleensä hyvin samankalaisia kun ne, joita kohdataan ekstreme-projekteja läpivietäessä. Mielestäni näiden kautta sekä työtekijät, että johtajat löytävät ammennettavaa ja näkökulmia myös oman työelämänsä haasteisiin ja kehittämiseen.

Luottamus – Miten luottamus, yhteistyö ja ystävyys vaikuttavat menestykseen? Luottamus pitää ansaita! Kyllä, mutta mitä tehdä, kun ei vaan ole vuosikaupalla aikaa ansaita luottamusta.

Jaksaminen – Miten ylläpitää energiatasoa, suuntaa ja sisua? No, ei sitä aina jaksaakaan. Kukaan meistä ei ole superihminen. Kerron miten työkavereiden tuki auttaa ylittämään omiakin odotuksia.

Motivaatio – Mistä saa motivaatiota ja merkityksellisyyttä tekemiseen kun ”ei enää huvita”? Puhun siitä, miten tiiminä pitää tukea työkavereita ja muistuttaa kaikkia siitä mitä olemme tekemässä ja miksi.

Tavoitteiden asettaminen ja fokus – Miten asettaa tavoitteita, niiden seuranta ja miten katse pysyy pallossa? ”Olemmeko leppoisalla kalastusreissulla Atlantilla vai yritämmekö tehdä uutta maailmanennätystä verenmaku suussa? Asetetaan yhdessä projektin tavoitteet, välietapit sekä etenemisen ja saavutusten mittarit.

Minkä koet olevan tähänastisen urasi suurin saavutus?

Kyllä on pakko tässä nostaa luokkavoitto, kaksikossa, Atlantic Challenge soutukisassa 2022. Soudettiin yli Atlantin kahden tunnin vuoroissa, 12 tuntia vuorokaudessa 41 päivää putkeen. Keskeisin tekijä kaikissa saavutuksissa, oli sitten kysymys ekstreme-seikkailusta tai vaikka toimitusjohtajaurani aikana läpiviedyistä yrityskaupoista, on onnistuminen tiimityössä. Kun joukko osaajia saa ihmeitä aikaiseksi, silloin todella huomaa että yksilöiden summa on moninkertainen.

(Kuva: Wilhelm Öhman)

Miten pysyä motivoituneena pidemmissä projekteissa alusta loppuun?

Kukaan ei pysy aina motivoituneena! Kysymys on paljon enemmän siitä miten käsitellä ja lyhentää niitä jaksoja kun ei yhtään huvita. Puheenvuorossani kerron, miltä tuntuu kun voimat ja motivaatio loppuvat keskellä Atlanttia ja miten siitä huolimatta jaksaa jatkaa soutamista.

(Kuva: Penny Bird)

Mikä motivoi sinua osallistumaan vaativiin haasteisiin, kuten maailmanympäripurjehduksiin?

Olen aina ollut utelias ja energinen. Jo pikkupoikana seisoin saaristomökin rannalla ja mietin että tätä merta pitkin ihan oikeasti pääsee Amerikkaan asti. Aika pian myös huomasin ettei ihan yksin pysty toteuttamaan unelmiaan. Siitä lähtien tiimityö, luottamusta, usko onnistumiseen ja ennakkoluulottomuus ovat motivoineet minua uusiin seikkailuihin.

Mitä neuvoja antaisit ihmisille, jotka haluavat kokeilla omia rajojaan, mutta tuntevat epäröintiä tai pelkoa?

Pelko on hyvästä! Rohkeus ei ole pelon tunteen puutetta vaan sitä, että on motivaatiota pyrkiä kohti pelon tunteen ylitystä. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse koko ajan yrittää rikkoa rajojaan, mutta kun välillä astuu ulos omalta mukavuusalueeltaan, onnistumisen tunne on hyvin palkitseva. Syntyy hyvä tunne että pystyy sellaiseen johon ei ollut kuvitellutkaan pystyvänsä. Atlantin-soutu sisälsi paljonkin pelottavia elementtejä. Niihin pystyi valmistautumaan kun etukäteen analyyttisesti arvioi mahdolliset riskitilanteet sen mukaan kuinka paljon niihin itse pystyy vaikuttamaan. Esimerkiksi veneen turvallisuuteen panostaminen ja veneen ominaisuuksien tuntemiseen pystyimme vaikuttamaan paljonkin, mutta toisaalta sääolosuhteisiin ei pysty. Yritimme siis keskittyä niihin jotka olivat pitkälti hallinnassamme.

(Kuva: Penny Bird)

Mitä haluaisit vielä saavuttaa urallasi ja mitä voimme odottaa sinulta seuraavaksi?

Tällä hetkellä puhun johtoryhmille ja työtiimeille näistä yllämainituista teemoista. Olen tämän lisäksi myös hyvin aktiivinen Karavaani Ukrainaan- nimisessä organisaatiossa. Keräämme varoja Ukrainan auttamiseksi. Keräämme varoja autojen hankintaan. Viemme ne itse Ukrainaan missä niitä kipeästi tarvitaan rintamalla henkilö- ja tavarakuljetuksiin. Puhun organisaatioille mainituista tärkeistä aiheista kuten luottamuksesta, jaksamisesta, motivaatiosta ja tavoitteista jatkossakin. Olen edelleen utelias ja energinen ja nämä ominaisuudet tulevat viemään uusiin seikkailuihin josta syntyy uusia puheenvuoroja.

Varaa Markus seuraavaan tapahtumaasi Speakersforumilta!

Asiakkaamme sanovat

Saan teiltä vinkkejä ja ideoita ajankohtaisista aiheista sekä megatrendeistä. Olette luotettava ja kärsivällinen kumppani. Joskus saatan pohtia aihetta pitkään asiakasvastaavan kanssa, mutta se on kannattanut. Olemme saaneet erinomaista palautetta kaikista teidän kauttanne tulleista puhujista.

Anne Teppo
Espoon Kaupunki

Suomen tärkein tapahtuma-ammattilaisten tilaisuus, Kongressimessut on tehnyt jo useamman vuoden ajan sisältöyhteistyötä Speakersforumin kanssa. Tapahtumasisällön rakentaminen tapahtuma-ammattilaisille vaatii erityistä osaamista, näkemystä ja visionäärisyyttä sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia puhujia. Speakersforumilta on löytynyt asiantuntemusta ja apua näihin kaikkiin haasteisiin. Eikä ollenkaan haittaa, että yhteistyö on lisäksi ollut mukavaa ja helppoa!

Petri Hiltunen
Management Events

Suomen suurimpana tapahtumajärjestäjänä meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme tuntee yrityksemme tapahtumat ja niiden tarpeet. On hienoa huomata, kuinka Spekersforumin yhteyshenkilö pystyy briiffini pohjalta tarjoamaan meille puhujia, joiden valinnassa tarpeemme ja tavoitteemme Suomen johtavana tapahtumajärjestäjänä on huomioitu. Erityisesti arvostan asioinnin helppoutta, mutkatonta palvelua sekä henkilökunnan idearikkautta.

Mari Katajamäki
Messukeskus Helsinki

Speakersforumin palvelu perustuu ajankohtaisen sisällön ja asiantuntijan yhdistämiseen niin, että se yhdistyy tapahtumamme tavoitteiden sekä teemojen tuntemiseen. Tämä säästää selkeästi omaa aikaani sisällön suunnittelussa ja itse järjestelyissä. Kirkon kentässä yllättävä yhdistelmä puhujasisällössä on tärkeää sen ohella, että vieraan sanoma sopii omaamme. Joskus haemme tietoisesti kriittistä näkökulmaa ja käytämme SF:n asiantuntijuutta osana omaa ideointiamme. Kolmanneksi, on helpompaa jos puhujan ja tilaajan välissä on management. Vastausten nopeus ja asiakkaan tarpeiden kuuntelu on asia jota arvostan. Myös nopeus, asiantuntijuus, joustavuus, eli yhteistyö on saumatonta.

Jari Kupiainen
Kirkkopäivät

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2