Mitä yritykset voivat oppia rockbändiltä?

Mato Valtonen

Asenne - Taito – Kovuus - Mitä yritykset voivat oppia rockbändiltä?

Rock and Roll elämäntapana ja ammattina on minulle tuttua miltei 45 vuoden kokemustasolta. Sleepy Sleepers, Leningrad Cowboys, Mulkvist, Oilers-band, Hurriganes… Esiintymispaikat ympäri maailmaa ovat tulleet tutuiksi. Matkalla on myös tullut tutuksi artisti-yrittämisen toimintapoja, joista useita on siirrettävissä sellaisenaan mihin tahansa työskentelyyn. Bändihän on työpaikka siinä missä joku muukin, toki asennepuoleltaan ihan oma juttunsa. Mieti hetki, kuinka sinun hommissasi käsitellään näitä muutamia esimerkkejä.

Tee työsi täysillä

Ensinnäkin kun se varsinainen suoritus, eli esiintyminen tehdään, vedetään aina täysillä. Kustannuspaikalle ei voi mennä puolivillaisesti, sillä silloin asiakkaat söisivät elävältä. Työ on tehtävä niin hyvin, että saa huomennakin esiintyä. Tiedän useilta aloilta kavereita jotka menevät duuniinsa kuin olympialaisiin. Tekemään parhaansa ja rapsakalla asenteella. Tiedän myös sellaisia tyyppejä jotka menevät piirikunnalliseen painimatsiin ja vieläpä katsomon puolelle. Esitelmissäni saatan kuulijaa pohtimaan mihin kohtaan ja kumpaan päähän janaa hän itse asemoituu ja autan näkemään, mikä merkitys sillä on.

Arvosta ja luota työkaveriin

Artistilaumoissa arvostetaan kaveria sekä luotetaan hänen työpanokseensa ainutlaatuisella tavalla. Jokaisella osallisella on merkitys ja tarkoitus. Kyseessä ei ole vain minä tai minä ja muut, vaan me! Me olemme tekemässä jotain merkityksellistä ja yhdessä. Kaveria myös yllytetään mitä huikeampiin saavutuksiin ja näin pumpataan kokonaisuuteen ilmaa hengittää. Pikku kehut silloin tällöin palaavat bumerangina omallekin kohdalle, kunhan vain muistat antaa niihin aihetta sekä välillä yllättää muut tasosi nostolla tai ideoillasi.

Siedä pettymyksiä

Pettymyksien siedosta on myös bändeistä opittavaa. Jos sydänverellä tehty uusi biisi ei kiinnostakaan ketään, niin minimasennuksen jälkeen tehdään uusi levy. Jos keikalle ei tulekaan yleisöä kuin kourallinen, niin silloin vetäistään elämänsä keikka. Ihan vaan siksi, että seuraavalla kerralla toisivat kaverinsakin mukaan. Siinä ei parane käydä osoittelemaan mieltään tai pettymystään yleisölle. Nämä kuitenkin maksoivat siitä, että näkisivät sinut estradilla. Katkeruus voidaan unohtaa välittömästi. Se on meistä eniten energiaa imevä tunnetila. Olet itse ongelma ja ratkaisu kaikkeen. Kun käärit hihat ylös, alkaa tapahtua.

Kuinka paljon sinun työpaikallasi harjoitellaan, haastetaan tai mennään emotionaalisille rajoille?

Artisteille arkipäivää ja ns. normaalia elämää. Saara Aalto treenaa koko ajan ja se näkyy suorituksessa. Missä ovat tavoitteesi? Bändi kun vääntää levyä, niin siitä tulee kaikkien aikojen biisi. Ei kai kukaan lähde tekemään keskinkertaista tai mitäänsanomatonta tekelettä? Eihän siinä olisi mitään järkeä. Onko tässä mitään yhteistä sinun työpaikkasi kanssa? Entä unelmoidaanko siellä? Miten uusiutuminen? Artistien on seurattava aikaansa. Niin Popeda kuin Paula Koivuniemikin ovat luoneet nahkansa moneen kertaan, se on ehto jatkolle. Muutos on osa elämää. Unelmat ovat kuin magneetteja, jotka vetävät meitä eteenpäin. Muista, että vaikka porukassa ollaan tekemässä, niin omasta osuudestasi vastaat vain sinä.

Puhallatko vai kusetko hehkuvaan hiileen, sinä olet ytimessä, sinä olet ratkaisu.

Mato Valtonen, Vuoden Puhuja 2008, Vuosikymmenen Puhuja 2012.

Asiakkaamme sanovat

Suomen suurimpana tapahtumajärjestäjänä meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme tuntee yrityksemme tapahtumat ja niiden tarpeet. On hienoa huomata, kuinka Spekersforumin yhteyshenkilö pystyy briiffini pohjalta tarjoamaan meille puhujia, joiden valinnassa tarpeemme ja tavoitteemme Suomen johtavana tapahtumajärjestäjänä on huomioitu. Erityisesti arvostan asioinnin helppoutta, mutkatonta palvelua sekä henkilökunnan idearikkautta.

Mari Katajamäki
Messukeskus Helsinki

Speakersforumin palvelu perustuu ajankohtaisen sisällön ja asiantuntijan yhdistämiseen niin, että se yhdistyy tapahtumamme tavoitteiden sekä teemojen tuntemiseen. Tämä säästää selkeästi omaa aikaani sisällön suunnittelussa ja itse järjestelyissä. Kirkon kentässä yllättävä yhdistelmä puhujasisällössä on tärkeää sen ohella, että vieraan sanoma sopii omaamme. Joskus haemme tietoisesti kriittistä näkökulmaa ja käytämme SF:n asiantuntijuutta osana omaa ideointiamme. Kolmanneksi, on helpompaa jos puhujan ja tilaajan välissä on management. Vastausten nopeus ja asiakkaan tarpeiden kuuntelu on asia jota arvostan. Myös nopeus, asiantuntijuus, joustavuus, eli yhteistyö on saumatonta.

Jari Kupiainen
Kirkkopäivät

Suomen tärkein tapahtuma-ammattilaisten tilaisuus, Kongressimessut on tehnyt jo useamman vuoden ajan sisältöyhteistyötä Speakersforumin kanssa. Tapahtumasisällön rakentaminen tapahtuma-ammattilaisille vaatii erityistä osaamista, näkemystä ja visionäärisyyttä sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia puhujia. Speakersforumilta on löytynyt asiantuntemusta ja apua näihin kaikkiin haasteisiin. Eikä ollenkaan haittaa, että yhteistyö on lisäksi ollut mukavaa ja helppoa!

Petri Hiltunen
Management Events

Saan teiltä vinkkejä ja ideoita ajankohtaisista aiheista sekä megatrendeistä. Olette luotettava ja kärsivällinen kumppani. Joskus saatan pohtia aihetta pitkään asiakasvastaavan kanssa, mutta se on kannattanut. Olemme saaneet erinomaista palautetta kaikista teidän kauttanne tulleista puhujista.

Anne Teppo
Espoon Kaupunki

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2