Haastattelussa Saimi Hoyer: Elämä on lahja – käytä sitä rohkeasti!
Saimi Hoyer on hypännyt urallaan rohkeasti uuteen kerta toisensa jälkeen – ja juuri tämä tekee hänestä poikkeuksellisen kiehtovan tarinankertojan. Päätimme kysyä Saimilta suoraan: mitkä hetket ovat oikeasti muokanneet häntä, mitä hän haluaa välittää yleisölleen, ja miten pysyä tasapainossa kaiken tekemisen keskellä. Lue koko haastattelu alta ja ota yhteyttä, jos haluat kuulla lisää Saimin puhujasisällöistä tai varata hänet seuraavaan tapahtumaasi!
Miten tiivistät puheenvuorosi eri teemat?
Puhun sydän auki. Kerron henkilökohtaisia tarinoita ja huomioitani, jotka omassa elämässäni ovat saaneet minut ymmärtämään jotain merkityksellistä, laittaneet muutoksen liikkeelle. Puhun epävarmuuden sietämisestä, rohkeudesta, epäonnistumisen pelon karkottamisesta, omien unelmien tavoittelusta, lapsenomaisen uteliaisuuden säilyttämisestä elämässä, vaikeuksien jaksamisesta ja niistä selviämisestä, verkoston eli rihmaston merkityksestä ja sen kartuttamisesta, läsnäolon ja kohtaamisten voimasta, yhteistyön voimasta, vertaistuesta, läsnäolosta, kohtaamisen merkityksestä, kuuntelemisen taidosta jne.
Jos pelkäät epäonnistumista, ei mitään uutta synny, yrittäjyyttäkään ei synny. Epäonnistumisen pelko jähmettää, se jäädyttää luovuuden ja rohkeuden ja runnoo alleen uuden ja onnistumisen mahdollisuudet.
Kaikki se, mitä olemme aiemmin tehneet, on tehnyt meistä sen, mitä tänään olemme. Mitään mennyttä ei pidä väheksyä tai hävetä. Räätälöin puheenvuoroni aina tilaisuuden luonteen, kuulijoiden tahdon ja tarpeen mukaiseksi.
Mitkä ovat merkityksellisimmät hetket urallasi, jotka ovat muokanneet sinua ihmisenä?
Olen hypännyt monesti uuteen, ollut utelias ja halukas oppimaan. Elämä on lahja ja sitä on käytettävä, eikä aliarvioitava ja unohdettava pimeään kaappiin. Olen hypännyt muun muassa yliopistomaailmasta muotialalle, muotialalta televisioon, televisiosta sienimetsään, sienimetsästä hotelliyrittäjäksi. Urani on pysähtynyt hetkellisesti esimerkiksi sairauden ja konkurssin vuoksi. Tätä kaikkea kannan tänä päivänä mukanani ja olen kaikesta kiitollinen. Ne ovat muokanneet minusta minut.
Myös luontosuhde, jonka sain isovanhemmiltani ja vanhemmiltani perinnöksi jo lapsena on ollut tukipilarini koko elämäni ajan.
Mitä hyvinvointi tarkoittaa sinulle?
Rehellisyyttä itseni kanssa. Se tarkoittaa minulle sitä, että mieli ja ruumis toimivat toisiaan tukien ja näissä molemmissa on resursseja toisen täyttämiseen, kun toinen heikentyy tai tyhjenee. Jos mahdollisuuksien näkemisen kyky heikkenee, on syytä huoleen.
Miten olet onnistunut ylläpitämään tasapainoa yrittäjyyden, esiintymisen ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin välillä?
Minun on täytettävä itseäni, muuten olen tyhjä kumiseva kattila, eikä minulla ole mitään annettavaa millään osa-alueella. Yhtä tärkeää kuin tekeminen muille tai muiden kanssa, on oman itsensä täyttäminen; lepo, uuden oppiminen, omien ajatusten kyseenalaistaminen, intohimojen toteuttaminen. Peruna kerrallaan, sanoi lapsuuteni hoitotäti. Hän oli oikeassa.
Vaikka se kuulostaisi kuinka kliseiseltä, itselleen on oltava armollinen. Tätä olen joutunut opettelemaan ja olen kehittänyt itselleni keinon saada fokusoitua itseni täysillä vain yhteen asiaan. Näin olen läsnä juuri sillä hetkellä, kun pitää. Minulla on päässäni lokerot eri asioille. Välillä, kun kaikki on keskitettävä yhteen asiaan, suljen kaikki muut lokerot. Mielessäni on lokerot niin läheisen kuolemalle kuin yksittäiselle työprojektille.
Meillä jokaisella on omat paikkamme ja asiamme, joista saamme voimaa ja lepoa. Minulle parasta on metsä ja järvi, sienestys ja kalastus ja vain oleilu luonnossa, joka ei koskaan hylkää, vaan kannustaa ja tukee.
Ilkeät ja kateelliset ihmiset, jotka ovat näiden voimien vallassa pidän kaukana. Kateellisia ihmisiä en ymmärrä, enkä itse ole kateellinen. Minusta meillä jokaisella on oma tiemme, määrätyt polkumme, eikä kukaan tule tielleni. Vastoinkäyminenkin johtaa jonnekin, yleensä suurempaan ymmärrykseen, oppimiseen.
Mikä on ollut yllättävin oivallus, jonka olet itse saanut valmistuessasi puheenvuoroosi?
Olen ymmärtänyt, että ilman vastoinkäymisiäni olisin paljon vajavaisempi tallaaja. Kaikella on tarkoituksensa. Olisin voinut katkeroitua, kun minulla diagnosoitiin perussairauteni hypogammaglobulinemia. Tänä päivänä kiitän diagnoosiani siitä, että epätietoisuus tuli päätökseen, pysähdyin ja sain uuden alun. Tyhjä pöytä on mahdollisuus.
Mitä tarkoitat läsnäolon voimalla ja miten sen kehittämisestä on ollut hyötyä elämässäsi?
Tämän päivän maailmassa me kohtaamme yhä harvemmin. Aito kohtaaminen tuo esiin läsnäolon voiman. Kun olet läsnä, saat viestisi paremmin läpi. Kun kuuntelet, osaat vastata.
Mikä on se yksi viesti, jonka toivot yleisön vievän mukanaan kuunneltuaan sinua?
Toivoisin, että kuulijat muistavat, että jokainen, pysähdys, harha-askel ja uusi suunta muovaa meitä eteenpäin. Uteliaisuus, epävarmuuden sietäminen ja aito läsnäolo avaavat ovia, joita emme osaa odottaa. Elämä ei noudata käsikirjoitusta, mutta juuri siinä piilee sen mahdollisuus.